Kunststofgroothandel en familiebedrijf Stout Perspex is opgericht in 1945 en sinds 1959 gevestigd in de Bornissestraat in Rotterdam. René nam het bedrijf in 1993 over van zijn vader, die tot zijn 95e levensjaar nog iedere dag langskwam. Die betrokkenheid met het bedrijf kenmerkt René ook. Niet alleen met zijn medewerkers, maar ook met de belangen van alle ondernemers in Rotterdam. Zo is hij lid van Ondernemersvereniging Rotterdamse Maakindustrie ( O.R.M.) een initiatief voor ondernemers in de maakindustrie. Hier merkt René hoe duurzaamheid voor ondernemers een steeds belangrijkere rol speelt. De eerste stap naar verduurzaming kunnen ondernemers zetten met de duurzaamheidsvoucher. René deelt zijn ervaring.
Draai de kraan dicht, doe de lamp uit
Duurzaamheid is een kwestie van fatsoen, vindt René. ”Als jochie wees mijn vader mij telkens op het dichtdraaien van de kraan als ik mijn handen inzeepte en dat ik de lamp uitdeed als ik mijn slaapkamer uitging. Geen onnodige verspilling stond voorop. Binnen het bedrijf is de norm: medewerkers herverwerken alles. René vertelt: “Plastic is een fantastisch product. Je kunt dit namelijk 100% herverwerken. Een voorbeeld: de coronaschermen die we hebben geleverd aan landelijke organisaties blazen we nu weer een nieuw leven in, doordat we het materiaal herverwerken.”
Duurzaamheidsvoucher
René is dagelijks bezig met verbeteringen doorvoeren binnen zijn bedrijf. Op het gebied van duurzaamheid, liet hij zich adviseren door de inzet van de duurzaamheidsvoucher van de gemeente. Hij vertelt: “De medewerkers van Klimaatroute hebben mij geholpen. Ik had direct een klik met hen. Eerst heb ik een gesprek gevoerd met een vertegenwoordiger over wat ik tot dusver had gedaan om te verduurzamen. Daarna keken we vooruit: wat zijn de mogelijkheden voor Stout Perspex? En zijn een aantal metingen gedaan op grond van het aantal zonnepanelen dat ik heb. Al met al verliep de samenwerking goed.”
Een paar haltes verder
Volgens de adviseurs van Klimaatroute is René goed op weg om te verduurzamen. Hij legt dit beeldend uit: “Ik zat in een rijdende trein. Met behulp van de inzichten uit de dakscan, kom ik nu weer een paar haltes verder.” Het advies voor verdere verduurzaming is een warmtepomp of airco-installatie. “Ik onderzoek nu of dit betaalbaar is. Bij investeringen denk ik in generaties, dit deden mijn vader en opa evengoed. Dus ik kies voor impact op de langetermijn in plaats van de kortetermijn.”
Verder zit het volgens René in de kleine dagelijkse dingen. “Ik laat hier geen deuren openstaan en als het kan draai ik de temperatuur naar beneden. En een mooie bijkomstigheid: de adviseurs wezen mij erop dat ik dankzij de zonnepanelen die ik heb,in aanmerking kom voor een salderingsregeling. Kort gezegd betekent dit dat ik geld terugkrijg als ik jaarlijks meer stroom teruglever dan afneem.”
Tip aan ondernemers
“De duurzaamheidsvoucher geeft je inzicht: wat kun je zelf doen en waar help je hulp bij nodig. Het helpt je als ondernemer om de eerste stappen te zetten. Maar, als ondernemer wil ik óók meegeven: de absolute hoofdstuk is het draaiende houden van je bedrijf. Uiteindelijk heb je geld nodig om investeringen te doen.”
Bron: Ondernemen010